Site Loader

Beter leren zingen, 8 handige tips van een ervaren zangeres.

Iedereen kan beter leren zingen, jij ook! Misschien kijk je wel eens naar mensen die zingen in volle overgave, dat je denkt: “Dat wil ik ook!” Maar op het moment dat je wilt beginnen, blokkeer je of heb je het gevoel dat het nergens naar klinkt.

Met deze tips ga je gegarandeerd beter leren zingen en leer je hoe zingen ook voor jou vrij en moeiteloos gaat voelen.

Beter leren zingen – Tip 1: Houding

Wil je dat zingen makkelijker voelt, neem dan een actieve, maar flexibele houding aan. Dit klinkt wellicht tegenstrijdig, maar wat ik bedoel is dat je er niet zo recht als een soldaat bij staat, maar ook weer niet ingekakt als een aardappelzak. Wil je beter leren zingen, neem dan een houding aan die je kan vergelijken met het gevoel als je zwemt. Je lichaam is losjes en actief.

Beter leren zingen – Tip 2: Ontspan je kaak

Als je begint met zingen wil je het waarschijnlijk direct goed doen en daardoor ben je geneigd jouw kaak aan te spannen. Of je gaat bijvoorbeeld overdreven woorden uitspreken waardoor jouw stem niet natuurlijk klinkt. Goed leren zingen vraagt om een ontspannen kaak. Je kan het vergelijken met iemand die slaapt in de trein, waarbij langzaam de mond open valt. Probeer dat gevoel na te bootsen, dat is namelijk een ontspannen kaak.

7 gratis zangtips om beter te zingen als video bekijken?

Download deze 7 gratis zangtips, als je moeiteloos wilt leren zingen of spreken. Waarbij jouw unieke stemgeluid naar voren komt en dat je vol zelfvertrouwen het (online) podium opgaat.

Beter leren zingen – Tip 3: Ademhaling

Weleens gehoord van een hoge ademhaling? Dat krijg je soms als je gestresst bent en je herkent het bij jezelf als je je hand op jouw borst legt en deze tijdens het ademhalen omhoog en omlaag gaat. Deze manier van je ademhalen gaat je niet helpen beter te leren zingen. De beste manier is om te ademen vanuit je buik. Plaats je hand op je buik, net onder je navel en adem bewust naar je hand toe. Op het moment dat je inademt gaat de buik naar voren en op het moment dat je uitademt gaat de buik naar achteren. Deze manier van ademhalen zorgt ervoor dat zingen relaxed voelt en het beter klinkt.

Beter Leren Zingen

Beter leren zingen – Tip 4: Leer een liedje uit je hoofd

Begin in ieder geval met liedjes te verzamelen die je leuk vindt om te zingen. Dat zijn er vast genoeg. Het is namelijk best lastig om een goede zangtechniek aan te leren als je een liedje niet goed kent. Dat je bijvoorbeeld nog moet nadenken over de tekst of de melodie. Zorg ervoor dat je niet meer hoeft na te denken over een liedje. Want dan kan je de rust bewaren en meer aandacht geven aan de techniek. En niet geheel onbelangrijk, je houdt plezier in het zingen. Zie hier tips voor hoe je een liedje snel instudeert.

Beter leren zingen – Tip 5: Ademsteun

Met ademsteun zorg je ervoor dat je een toon lang kan aanhouden of makkelijk én krachtig een hoge toon kan zingen. Probeer maar eens je buik bol te houden tijdens het zingen zodat je buik langzaam naar binnen gaat bij het uitademen. Dan zal je ook merken dat de klank die je maakt heel makkelijk voelt. Meer weten over ademsteun oefeningen?

1-op-1 zangcoaching om jouw zangstem maximaal te ontwikkelen

Kies je direct voor 1-op-1 coaching? Boek dan nu jouw eerste privé zangles met Nanda Akkerman (Tijdelijk beschikbaar als introductieles).

Beter leren zingen – Tip 6: Geduld is een schone zaak

Heb geduld met jezelf en met je stem. Zingen kan soms confronterend zijn en het kan je onzeker maken. Je vindt dat je stem niet klinkt en je twijfelt aan je kunnen, maar geef jezelf de tijd om het te leren. Alle grote zangers en zangeressen hebben deze onzekerheid en hebben het op een dag moeten leren. Dat gaat niet van de ene op de andere dag, maar blijf vertrouwen hebben, elke stap is 1 vooruit richting nog beter leren zingen.

Beter leren zingen – Tip 7: Stel een doel voor jezelf

Heb je een doel voor jezelf? Beter leren zingen is namelijk best wel vaag? Wanneer vind je dat je beter zingt? Het kan je helpen om een korte termijn en lange termijn doel te stellen. Een korte termijn doel zou kunnen zijn, ik wil binnen 3 maanden een specifieke toon 20 tellen kunnen aanhouden. Een lange termijn doel zou kunnen zijn dat je na 6 of 12 maanden een optreden hebt gedaan voor vrienden of familie.
Maak een doel die voor jou haalbaar is en waar je van binnen heel blij van wordt.

Beter leren zingen – Tip 8: Houd het plezier vast

Met al deze tips ben je misschien geneigd heel krampachtig stil te staan bij waar je allemaal aan moet denken. Hierdoor ga je misschien teveel nadenken en verlies je het plezier in zingen. Maar de reden dat je beter wilt leren zingen is waarschijnlijk omdat je het zo leuk vindt. Onthoud goed: Er is een tijd van oefenen en er is een tijd van gewoon lekker zingen. Dus probeer al deze tips langzaamaan in te bouwen, maar laat ook los, zing vrij en houd het plezier vast.

Wil je zeker zijn over je stem?