Site Loader

Wat is meerstemmig zingen?

Bij meerstemmig zingen ga je met een groep zingen waarbij elke persoon of meerdere groepjes verschillende zang-lijnen zingen die beginnen op verschillende tonen. Deze manier van zingen wordt ook wel in harmonie zingen genoemd of zingen van tweede stem. Vaak zijn dit zanglijnen die goed bij elkaar passen en lekker in het gehoor klinken. Je hoort het vaak bij pop en gospel koren, close harmony groepen, duo’s, trio’s en kwartetten.

Bekende groepen die meerstemmig zingen zijn bijvoorbeeld Children of the Gospel Choir, The Clark Sisters, Glee, Suzan en Freek, O’G3NE, Take 6, Boyz 2 Men en Destiny’s Child. 

Hoe kan ik meerstemmig zingen?

Als je iets met zingen doet in een groep krijg je geheid een keer met meerstemmig zingen te maken, maar hoe leer je dit jezelf goed aan en waar begin je? 

Je kan het beste beginnen met tweestemmig zingen. In dat geval heb je met twee verschillende zang-lijnen te maken in plaats van gelijk drie of vier zanglijnen. Vanuit daar ga je opbouwen met meerdere stemmen. Het  aanleren van is een kwestie van vaak doen. Je kan goed samen zingen in harmonie in een koor, praise-team van de kerk of wanneer je zingt als achtergrondzanger. 

Wat houdt meerstemmig zingen in?

Om meerstemmig zingen in de basis goed te begrijpen is enige muziek theoretische kennis prettig. Hieronder leg ik op laagdrempelige manier uit wat het inhoudt. Je kunt voor de volgende informatie achter een piano gaan zitten. Heb je geen piano? Gebruik dan virtualpiano.com.

Je kent vast wel de toonladder: DO RE MI FA SOL LA TI DO? Dat wordt ook wel de C Majeur toonladder genoemd en staat voor de volgende tonen.

C    D    E   F    G    A    B   C

DO RE MI  FA SOL LA TI  DO

De toon C is een witte toets die je kan vinden op de piano aan de linkerkant naast het groepje van de twee zwarte toetsen. De toon c die je in het midden van de piano kan vinden noem je ook wel de centrale C. Vanuit de centrale C is de muziektheorie opgebouwd. De centrale C op de piano is de DO. De volgende witte toetsen, tot aan de volgende C is de toonladder.

De C vindt je altijd aan de linkerkant van de twee zwarte toetsen. De C is hetzelfde als de DO.

Vanuit een toonladder kan je drie klanken samenstellen. Drie klanken worden ook wel akkoorden genoemd. Om meerstemmig zingen te begrijpen gaan we naar een basis drieklank. Een drieklank wordt opgebouwd vanuit een opeenstapeling van tertsen oftewel de Latijnse naam voor drie. 

C      E     G      B   C

In het geval van samenzang zingt iemand bijvoorbeeld de toon C, tegelijkertijd zingt de volgende persoon de toon E en hetzelfde geld voor de volgende persoon die G zingt.

In feite kan je meerstemmig zingen vanuit verschillende toonladders, maar om het makkelijk te houden gebruiken we de C Majeur toonladder. In dit geval gebruik ik ook 3 verschillende tonen i.p.v drie verschillende zanglijnen. 

Bij deze manier van zingen, zing je dus in de basis twee a drie tonen tegelijk, maar dit kan ook worden opgebouwd naar vier of vijf tonen. Bij een liedje zing je verschillende zanglijnen, waarvan de ene zang-lijn begint op de C, de andere op de E en de andere op de G.

Vaak wordt er bij zanggroepen in de basis met drie zanglijnen gewerkt die worden verdeeld in een stemgroep. Ze noemen dit ook wel Tenor, Alt en Sopraan. Tenor staat voor de hoge mannenstem, Alt is de lage vrouwenstem en Sopraan is de hoge vrouwenstem. 

In het geval van de basis C Majeur drieklank zingen de volgende stemmen drie zanglijnen die beginnen op deze 3 tonen. 

Tenoren    C

Alten         E 

Sopranen  G 

Wil je meer weten over meerstemmig zingen? Neem contact op voor een privé zangles of een workshop voor je team of je koor.

Wil je graag aan de slag met meerstemmig zingen? Boek een privé zangles bij Zangstudio Nanda Akkerman.