Site Loader

Wat is tweede stem zingen?

Tweede stem zingen is een manier van zingen waarbij je met iemand anders twee verschillende zanglijnen zingt. Het zijn vaak zanglijnen die goed bij elkaar passen en lekker in het gehoor liggen. Bekende groepen die tweede stem zingen zijn bijvoorbeeld Nick en Simon, Acda en de Munnik, Twarres, Chloe x Halle, You + Me en Simon and Garfunkel.

Hoe kun je tweede stem leren zingen?

Iedereen leert het zingen van tweede stem anders aan. Sommigen zangers horen heel duidelijk wat de tweede stem is en passen deze meteen toe, anderen zoeken de tweede stem uit door het gebruik van de piano of gitaar. Heb je wat moeite om de tweede stem te vinden? Probeer met de volgende simpele stappen de tweede stem te vinden of boek een privé zangles rotterdam om samen met mij aan de slag te gaan met het leren zingen van tweede stem.

Stap 1:

Leer eerst de standaard melodielijn aan. Ook wel de ‘lead’ genoemd. Dat is de melodielijn die je aan de oppervlakte het meeste hoort en iedereen automatisch meezingt tijdens een optreden.

Stap 2:

Zoek op de piano of gitaar wat de begintoon is van de melodielijn of de begintoon van het stukje waar je graag tweede stem overheen zingt.

Stap 3:

Een tweede stem is vaak een terts boven of onder de begintoon die de eerste stem is. Een terts is de Latijnse naam voor drie. Is het helder wat de begintoon is van de eerste stem? Kijk dan of je twee stappen naar boven of beneden kan gaan. Nu heb je een tweede stem. Zing nu met je partner deze twee stemmen tegelijkertijd.

In dit geval is C de eerste stem, de E is de tweede stem (terts erboven) en de G de derde stem. (nog een terts erboven) Je kan ook vanaf E beginnen en dan is G de tweede stem.

Waar kun je op letten als je bezig bent met tweede stem zingen?

Iemand die net begint met tweede stem leren zingen kan wel eens in de war raken. Als jij degene bent die de standaard melodielijn zingt en je hoort je partner de tweede stem zingen, kan je zomaar ineens meegaan met de tweede stem of schommelen bij je eigen zanglijn. Met tweede stem zingen is het belangrijk dat je vasthoudt aan de afgesproken zanglijn die jij zingt. In sommigen gevallen kan je een hand voor je oor doen zodat je je jouw stem goed blijft horen en je niet laat afleiden door de ander

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen op tweede stem

Vaak doen en oefenen van tweede stem helpt. Als het eenmaal lukt om bij je eigen zanglijn te blijven check dan of jullie op tijd beginnen en op tijd eindigen. Luister naar elkaars klankkleur; Mogelijk klinken jullie natuurlijke stemmen mooier als je de twee zanglijnen wisselt? Check of je nog betere samenzang krijgt wanneer je harder of zachter zingt én kiezen jullie voor vibrato of niet?

Oh en nog een laatste tip, neem altijd jouw afgesproken stem op via de voice memo van je telefoon. Bij een volgende oefening hoef je dan niet nog een keer te zoeken én kan je thuis ook jouw stem oefenen. 

Veel succes! 

1-op-1 zangcoaching om jouw zangstem maximaal te ontwikkelen

Kies je direct voor 1-op-1 coaching? boek dan nu jouw eerste privé zangles met Nanda Akkerman (Tijdelijk beschikbaar als introductieles).