Je vraagt jezelf af hoe je zanger of zangeres kunt worden? Om te beginnen is het belangrijk dat je natuurlijk van zingen houdt en ervan droomt om hier je werk van te maken. Je ziet jezelf op grote podia zoals de Ziggo Dome, AFAS Live, Paradiso en wie weet wel op Madison Square Garden in New York. Je wilt je eigen muziek maken en de meest toffe muziek coveren uit de muziekgeschiedenis. Je hebt tientallen volgers op je social media, je brengt regelmatig muziek uit en optreden is je leven. Maar hoe begin je aan een zang carriere? Wat zijn de stappen die je kan nemen om dichterbij die droom te komen. Kortom, hoe word je zanger of zangeres?
Kan iedereen zanger of zangeres worden?
Als er één duidelijke formule was hoe je een zanger of zangeres kan worden dan zouden meer mensen bekend zijn en geld verdienen met zingen. Helaas is die er niet, maar ik kan je wel een aantal adviezen en tips geven hoe jij een goede start kan maken met jouw zang carriére.
1: Heb passie voor wat je doet
Zingen is ontzettend bevredigend en zeker voor publiek kan dit een euforisch gevoel geven. Maar als gevolg van het feit dat je zanger of zangeres bent geworden, ben je ook ondernemer geworden. Als ondernemer is niet alleen je passie en zangtalent voldoende, maar heb je ook kennis nodig over hoe je een eigen bedrijf runt. En dat vraagt soms andere vaardigheden die je mogelijk niet meteen liggen. Daarom is het belangrijk dat je écht houdt van wat je doet, zodat je de minder leuke zaken voor lief neemt. Sommigen artiesten hebben een manager en/of platenmaatschappij die bekend zijn met deze vaardigheden, maar onafhankelijke artiesten hebben deze partners vaak niet en doen veel zelf. In beide gevallen is het belangrijk om kennis op te doen over de muziekindustrie zodat je weet wat je kan verwachten.
Denk bijvoorbeeld aan:
- hoe behoud je een goede administratie?
- hoe kan je contracten lezen?
- hoe maak je afspraken voor je optredens?
- hoe behoud je continuïteit?
- wat vraag je voor een optreden en hoe bescherm je jouw uitgebrachte muziek?
2: Vind je eigen stijl
Wie ben jij als zanger of zangeres? Ben je iemand die voornamelijk feestmuziek uit brengt wat goed past in de Skihut of ben je een singer/songwriter die goed past in het theater? Of ben je iemand die alleen maar covers wilt zingen? Zing je Engelstalig? Nederlandstalig? Portugees? En welke markt past hierbij? Internationaal, nationaal of allebei?
Voordat een artiest bekend wordt heeft deze artiest vaak een ontwikkeling door gemaakt. Ze noemen dit ook wel Artist Development. In die periode leert een artiest zichzelf kennen. Dit kan gepaard gaan met veel verschillende stijlen proberen, veel muziek schrijven, beter leren zingen, ontwikkelen in de opnamestudio en bijvoorbeeld op social media experimenteren. In deze reis kan je bijvoorbeeld goed onderzoeken of je een opleiding wilt doen om zanger of zangeres te worden of juist zonder opleiding verder wilt. Je kunt ook nadenken over je kledingstijl en je image? Wat wil je uitstralen? Toen de platenmaatschappij nog de enige weg was om ontdekt te worden, investeerden ze nog in jouw Artist Development. Dit gebeurd steeds minder, zeker sinds de opkomst van het internet. Veel meer artiesten zien het belang in van onafhankelijk zijn. Om die reden is het fijn om kennis te hebben over bovenstaande zaken.
3: Investeer in een opleiding
Neem een bijbaan en zorg dat je geld overhoudt om te investeren in jezelf als artiest. Ga op zangles, volg een muziekopleiding, doe kennis op over de muziekindustrie, leer een instrument bespelen. Alles wat je denkt dat bij jouw carrière past, investeer daarin.
4: Maak jezelf zichtbaar
Zoek een plek waar je leuke video’s van jezelf kan maken (kan gewoon thuis) zodat mensen je kunnen zien en kunnen horen. Zoek jamsessies of open podia zodat je jouw stem kan laten horen en kan netwerken. Maak social media pagina’s aan zoals bijvoorbeeld Instagram, Snapchat, Soundcloud en Youtube. Reageer op potentiële fans die je muziek tof vinden. Houd ze op de hoogte van waar je mee bezig bent en vertel ze wat je gaat doen. Door in contact te blijven met potentiële fans kun je een publiek opbouwen. En dat publiek kan weer kaartjes kopen voor je show.
5: Schrijf je eigen liedjes
Eén van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven. Zorg dat je je jouw eigen muziek schrijft of deels mee schrijft. Jouw eigen muziek zal meer eigen zijn, maar je blijft dan ook je levenslang royalties ontvangen = geld verdienen met je muziek. Op die manier hoef je niet altijd op te treden om je geld te verdienen.
6: Omring jezelf met gelijkgestemden
In de wandelgangen hoor je wel eens: “your networth is your network”. Letterlijk uitgelegd: De kwaliteit van je netwerk zorgt ervoor dat je jouw netto waarde = geld kan verhogen of behouden. Maar netwerken is niet alleen gefocust op geld. Denk bijvoorbeeld aan in welke stijl je graag zou zingen? Zing je bijvoorbeeld graag country? Zoek artiesten die hetzelfde doen en kijk of je samen wat kan schrijven. Of maak eens een reis naar Nashville waar je de country kan proeven. Of wil je graag Gospel zingen? Doe dan online research of ga zingen in een koor die deze muziekstijl zingt. Of ga naar bekende muziek feestjes, neem je songs mee en laat ze horen aan mensen die vergelijkbare muziek hebben uitgebracht. Het gevolg van deze stappen kan er weer voor zorgen dat je geld gaat verdienen. Dit omdat jouw netwerk je vervolgens weer op andere plekken brengt zoals optredens of schrijfsessies. Deze activiteiten kunnen weer geld opleveren. Dit geld kun je vervolgens weer in jezelf investeren, zoals bijvoorbeeld je single release.
7: Vergeet nooit waarom je begonnen bent
Ga altijd terug naar het moment toen je wist, ik wil muziek maken en mijn stem laten horen. Zingen en muziek maken geven je vaak een gevoel van voldoening. Neem voldoende ruimte om bewust te zijn en te genieten van wat je doet. Het artiestenvak kan soms onzeker zijn en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Juist omdat er zoveel mogelijk is. Blijf creatief en nieuwsgierig. En vooral, geniet van en vertrouw het proces.
Veel succes!