Site Loader

Wat zijn de symptomen van overbelaste stembanden en hoe kun je deze voorkomen?

Word je wel eens wakker met een brok in je keel? Slaat je stem meerdere keren over op een dag? Ben je hees en kun je jezelf minder goed verstaanbaar maken? Mogelijk heb je last van overbelaste stembanden. Wat zijn de symptomen van overbelaste stembanden en hoe kun je deze voorkomen? 

Symptomen van overbelaste stembanden

Vaak is het gevolg van overbelaste stembanden, heesheid, maar kunnen mensen ook druk in de keel ervaren of pijn hebben bij het slikken. Wanneer je deze symptomen ervaart kan het zijn dat je overbelaste stembanden hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een avondje stappen, na veel optredens, niet voldoende rust of je hebt een verkoudheid opgelopen waar je te lang mee rondloopt. Overbelaste stembanden kunnen ook ontstaan door verkeerd stemgebruik, een emotionele gebeurtenis of teveel stress.

Hoe kun je overbelaste stembanden voorkomen?

Stemrust
Je stem is niet zoals een gitaar of piano die je even kan stemmen en het klinkt weer goed. Helaas, was het maar zo een feest! Net zoals je lichaam rust nodig heeft na het sporten, heeft je stem ook rust nodig nadat je deze veel hebt gebruikt. Vaak is een goede nacht slapen al voldoende, maar in sommige gevallen helpt het om bijvoorbeeld niet na een optreden te gaan bellen in de auto, niet praten over harde muziek heen met je fans of een nacht doorhalen terwijl je de volgende dag opnieuw gaat optreden. Ditzelfde geldt voor meerdere dagen achter elkaar lesgeven als docent. Neem in de avond stemrust en houd het lekker bij tv kijken of chatten met je vrienden.

Resonantie oefeningen
Resonantie oefeningen zijn vergelijkbaar met inzingoefeningen en zijn als het ware een massage voor de stem. De oefeningen zijn laagdrempelig en makkelijk te doen. 

Een resonantie oefening lijkt op neuriën waar de nadruk ligt op hoofd klinkers zoals OO of OE of medeklinkers zoals M, N of V.

Voorbeelden van resonantie oefeningen:

Maam, Meem, Miem, Moom, Moem 

Nom, Nom, Nom 

Voem, Voom, Vaam 

Let op, dat je jouw lippen ontspannen houdt en lekker blijft hangen op de M. Je kan ook een kauwbeweging maken terwijl je de oefening doet. 

Overbelaste stembanden voorkomen met Lax Vox

Lax Vox Bubbelen
Wanneer je te maken hebt gehad met een stemband operatie of stemband problemen krijg je geheid het advies om te gaan bubbelen. Lax Vox Bubbelen is een stemtherapie methode waarbij je met een dikke slang in een waterflesje blaast en daarmee klank maakt. Het gevolg van dit bubbelen is dat het strottenhoofd waar de stembanden in zitten meer ontspant omdat er relatief minder druk nodig is om klank te maken. Daarnaast ontspannen de spieren bij je kaak, keel en lippen doordat je wangen vibreren door het blazen. 

Ontspanning is key 
Zoals je mogelijk opmerkt is voldoende ontspanning naast je inspanning belangrijk om je stem gezond te houden en geen stembandknobbels te krijgen. Wees je bewust van je stem en lichaam. Vaak weet je wel wat deze nodig hebben om weer in balans te komen. Luister ernaar en behoud een gezonde stem.

1-op-1 zangcoaching om jouw zangstem te ontdekken?

Boek dan nu jouw eerste privé zangles met Nanda Akkerman (Tijdelijk beschikbaar als introductieles).