Site Loader

Hoe kom je van stembandknobbels af en hoe ontstaan ze eigenlijk?

Je hebt er vast wel eens van gehoord. Marco Borsato die zijn tour moet afzeggen vanwege stembandproblemen. Vele professionele zangers krijgen er mee te maken, maar ook docenten, telefonisten of andere beroepen waarbij je vaak je stem gebruikt. Het worden ook wel stembandknobbels genoemd. Wat zijn stembandknobbels, hoe ontstaan ze en vooral…. hoe kom je ervan af?

Wat zijn stembandknobbels?

stembandknobbels-hoe ontstaan ze
Stemband knobbels

Stembandknobbels zijn vergelijkbaar met stukjes eelt die ontstaan op de stembanden wanneer je deze verkeerd gebruikt of overbelast. De stembanden kunnen ontstoken zijn of er is een zwelling ontstaan. Ook wel poliepen genoemd. Het verkeerd gebruiken van de stem kan ervoor zorgen dat de stembanden niet goed sluiten waardoor op de stemband knobbels worden ontwikkelt. Het gevolg van stembandknobbels zijn heesheid, hoge of lage tonen niet kunnen halen, overslaan, moeilijk verstaanbaar zijn en dat zingen of spreken meer energie kost dan voorheen.

Hoe ontstaan stembandknobbels?

Stembandknobbels ontstaan voornamelijk door verkeerd stemgebruik. Verkeerd stemgebruik  zit hem voornamelijk in teveel druk op de stem geven. Dit kan komen door een verkeerde ademsteun wat als gevolg heeft dat je spanning op de keel ervaart of dat je stem dichtgeknepen voelt. Wanneer je dit vaak voelt kan dit op de lange termijn stembandproblemen geven. Het aanleren van een goede ademsteun is belangrijk tegen stembandknobbels.

In het geval van professionele zangers hebben stembandknobbels vaak te maken met overbelasting. Wanneer je een paar keer per week optreed en studio opnames doet, is het belangrijk dat daar stemrust tegenover staat. Stemrust lukt niet altijd, zeker omdat je de stem óók gebruikt om mee te praten. Daarnaast zijn professionele zangers vaak laat thuis, zingen soms in luide, droge en of rokerige ruimtes en in sommigen gevallen houden professionele zangers een ongezonde levensstijl aan. Al deze factoren hebben effect op het herstel van de stem. Wanneer de stembanden niet voldoende herstellen kunnen er stembandknobbels ontstaan.

Hoe kom je van knobbels op je stembanden af?

Wanneer je last ervaart van je stem zou je een afspraak kunnen maken bij de K.N.O arts bij jouw dichtstbijzijnde ziekenhuis. De arts zal met een camera je strottenhoofd in kijken. Daarmee kan de arts zien of er daadwerkelijk knobbels zitten op de stembanden. Afhankelijk van wat er aan de hand is zal je een advies krijgen.

Meestal is dit een advies om prive zangles, logopedie of stemtherapie te volgen en soms wordt er aangeraden een stembandoperatie te ondergaan. In dat geval zal de K.N.O arts de stembandknobbels verwijderen. Afhankelijk van de grootte van de operatie heb je een herstelperiode nodig van 2 weken tot 3 maanden. Meestal praat je de eerste twee weken niet. Dit kan heftig zijn, maar met de juiste begeleiding, goede inzingoefeningen en levensstijl aanpassing maak je een mooie nieuwe start met je stem en klink je vaak weer als een zonnetje.

1-op-1 zangcoaching om jouw zangstem gezond te houden?

Boek dan nu jouw eerste privé zangles met Nanda Akkerman (Tijdelijk beschikbaar als introductieles).